Archief activiteiten – 2019

24 januari: lezing over de Romaanse poort in Remagen

Willem van Bentum nam ons mee naar de fascinerende Romaanse poort uit ca. 1170 die wij op onze terugreis van Koblenz naar Nederland in oktober 2017 bewonderden. Niet alleen vertelde hij waar de verschillende afbeeldingen op de poort naar verwezen, maar ook weerlegde hij overtuigend enkele hypothesen van Duitse onderzoekers.

23 februari: stadswandeling door Leiden

Op uitnodiging van onze zustervereniging Floris V in Leiden leidde dr. Robert Stein, hoofddocent middeleeuwse geschiedenis, ons door de oude binnenstad van Leiden rond. Bezocht werden onder andere De Burcht, het Oude Stadhuis en de Pieterskerk.

21 maart: Algemene Ledenvergadering en lezing door Frank Brandsma: ‘Lanceloet revisited, van boek naar web’

Brandsma toonde aan hoe tegenwoordig door de digitale ontwikkelingen het transcriberen van teksten een stuk eenvoudiger en sneller gaat in vergelijking met 30 jaar geleden.

28 maart t/m 3 april: meerdaagse excursie naar Sicilië

Niet alleen Palermo met zijn prachtige bouwwerken en mozaïeken, maar ook Cefalù en Monreale werden bezocht. Het was een indrukwekkende onderneming waarbij wij ogen en tijd tekortkwamen om de middeleeuwse Siciliaanse bouwkunst in al haar Arabisch-Normandische variaties in ons op te nemen.

16 mei: Utrechtse kapittels als projectontwikkelaars door Martin de Bruijn

In zijn lezing werd veel aandacht besteed aan de stadsontwikkeling rondom de Dom, maar ook in andere stadsdelen van het middeleeuwse Utrecht.

24 augustus: wandeling van Assen naar Rolde en terug

Een prachtige wandeling zowel heen als terug door het Drentse landschap. Bossen, beken, lanen, hunebeden, grafheuvels en nog veel meer uit lang vervlogen tijden waren ons deel. Lukas Hoven van de Historische Kring Rolde raakte in de Jacobskerk in Rolde maar niet uitgepraat over al dat schoons.

21 september: lezing over ‘Herfsttij der Middeleeuwen’

Op de eerste herfstdag besteedden we aandacht aan het feit dat Herfsttij van Johan Huizinga 100 jaar geleden het licht zag. Dr. Anton van der Lem, conservator oude drukken aan de Universiteit van Leiden, deelde zijn kennis met ons over het leven van Huizinga en het ontstaan van dit nog steeds aansprekende boek en naslagwerk.

12 oktober: zevende lustrumviering ‘Het getal zeven in de middeleeuwen’

Onder grote belangstelling stonden wij in de kerkzaal van de Lutherse Kerk stil bij het 35-jarig jubileum van Firapeel. De schrijfster Sanne Terlouw, medeoprichter en eerste voorzitter, praatte de verschillende onderdelen vlot aan elkaar. Drie lezingen: ‘Het getal zeven in de middeleeuwse muziek’, ‘De zeven vrije kunsten’, ‘De zeven hoofdzonden’ en vier intermezzo’s: ‘Het gebed’ van Renart in de Roman de Renart, een vrouwenschola, zwaardvechters en de middeleeuwse muziekgroep Krebbel zorgden voor een gevarieerd en gewaardeerd programma.

2 november: excursie naar Kampen

De IJsselkogge en de Gouden Eeuw van Kampen stonden dit keer op het programma. Theo van Mierlo hield een inspirerende inleiding over de stukken die in het Stedelijk Museum van Kampen te zien waren. Een deel van de groep voer daarna met een replica van een kogge over de IJssel en een ander deel wandelde onder leiding van een stadsgids door het centrum van het middeleeuwse Kampen.

12 december: lezing over middeleeuwse astrologie

Annelies van Gijssen, medioneerlandica gespecialiseerd in astrologie, hield een behoorlijk pittige technische verhandeling over de verschillende aspecten van de astrologie in de middeleeuwen.