Activiteiten

Firapeel heeft de volgende activiteiten op touw staan:De Slag bij Vlaardingen

thumbnail

In het jaar 1018 stuurde de keizer van het Heilige Roomse Rijk een grote vloot met ridders naar het uiterste westen van zijn rijk. Het leger stond onder leiding van de hertog van Lotharingen en de bisschop van Utrecht, Adelbold. De aanleiding was dat de graaf van West-Frisia, Dirk III, zonder toestemming van zijn leenheer tol op de Merwede hief. Bij de nederzetting Flardinga kwam het tot een treffen en graaf Dirk III kwam als winnaar uit de strijd. De Slag bij Vlaardingen luidde een bloeiperiode in van het graafschap dat rond 1100 Holland ging heten.


Op zoek naar de middeleeuwen in Arnhem

thumbnail

Wat lieten de vernielingen van de Slag om Arnhem over van de middeleeuwse restanten? Genoeg om er een interessante excursie naartoe te organiseren! Laat je overtuigen en ga mee op zaterdag 29 september.


Lezing ‘Middeleeuws Sicilië’

thumbnail

In de vorige ledenbrief kondigden wij een lezing aan van kunsthistorica Wendelien van Welie-Vink. Deze lezing kan door omstandigheden helaas niet doorgaan, maar wij hebben een uitstekende nieuwe spreekster gevonden, namelijk Annet van Wiechen.


‘Ik, Maria van Gelre’, tentoonstelling in Museum Het Valkhof

thumbnail

Zeshonderd jaar oud, broos, een stapel kwetsbare, kostbare bladen in een kartonnen doosje in Berlijn. ‘Für die Benutzung gesperrt!’ staat erop. Als de doos toch open mag voor Johan Oosterman en zijn team van de Radboud Universiteit komt een gebedenboek tevoorschijn met een weelde aan miniaturen.


Lezing over de romaanse poort in Remagen

thumbnail

Tijdens de meerdaagse excursie naar Koblenz in oktober 2017 deden we op de terugweg Remagen aan. Doel van dit bezoek was de romaanse pastoriepoort uit ca. 1150. De poort bevat een groot aantal in steen uitgehouwen afbeeldingen waaronder de acht hoofdzonden en oudtestamentische taferelen.


Meerdaagse reis naar Sicilië 2019

thumbnail

Nieuwsgierig naar de vele culturen in het boeiende Palermo? Zin in kathedralen bekijken, rondstruinen in het Palazzo Abatellis (museum voor middeleeuwse kunst) en aan het strand zitten in het schilderachtige Cefalù? Ga dan mee met de werkgroep!


In het verleden georganiseerde activiteiten vind je in het archief.


Mailing

Geef je ook op voor onze mailing. Wij sturen je dan af en toe een nieuwsbrief met een update van onze activiteiten. Zo blijf je goed op de hoogte van onze plannen en weet je zeker dat je niets mist!