Activiteiten

Firapeel heeft de volgende activiteiten op touw staan:Rondleiding door de Utrechtse Domkerk

thumbnail

Met Firapeel gaan we op zaterdag 3 juni eens dieper in op de geschiedenis van de Domkerk, tijdens een rondleiding met als gids bouwhistoricus Elizabeth den Hartog. Zij is gespecialiseerd in de relatie tussen sculptuur en architectuur in de middeleeuwen en momenteel is ze bezig met het opzetten van een onderzoeksproject naar gotische bouwsculpturen in Nederland, waarvan de Domkerk een prachtig voorbeeld is.


Middeleeuwse steden: rondleiding en lezing in IJsselstein

thumbnail

In september leggen we de middeleeuwse wortels bloot van het zo dicht bij Utrecht gelegen IJsselstein, met voor velen wellicht onbekende maar niet minder tastbare herinneringen aan heren en een kasteel, aan kloosters, kapittel en bedevaart. We ondernemen de tocht naar de (opgebouwde) fundamenten van de kapel in Eiteren, bezichtigen in de binnenstad het zestiende-eeuwse stadhuis waar we een inleidende lezing over de lokale geschiedenis krijgen en na een rondleiding door een stadsgids hebben we tegen het eind van de middag ongetwijfeld een aardig beeld van dit historische stadje.


Meerdaagse excursie naar Koblenz en de Vulkaneifel

thumbnail

Langs de oevers van de Moezel en de Rijn ontstaan al in de Romeinse tijd belangrijke steden en nederzettingen, waar al vroeg in de middeleeuwen kloosters worden opgericht. De romaanse St. Kastorbasiliek in Koblenz is bijvoorbeeld gebouwd op de plek van een Romeinse tempel, oorspronkelijk op een eiland waar Moezel en Rijn samenvloeiden. Op grotere afstand van de rivieren, in de heuvelachtige Eifel, ligt aan een vulkanisch meer een van de gaafste romaanse kloosterkerken van Duitsland, Maria Laach.


In het verleden georganiseerde activiteiten vind je in het archief.


Mailing

Geef je ook op voor onze mailing. Wij sturen je dan af en toe een nieuwsbrief met een update van onze activiteiten. Zo blijf je goed op de hoogte van onze plannen en weet je zeker dat je niets mist!