Middeleeuwse tips

Tentoonstelling ‘De Makers van Holland, 900–1300’

Voor wie een andere (lees: Hollandse) blik wil op de periode die overlapt met de tentoonstelling in het RMO, kan in Huis van Hilde zijn hart ophalen. In het jaar 900 was het land dat wij nu ‘Holland’ noemen niet veel meer dan een smalle strook duinen langs de Noordzee. Vierhonderd jaar later was het landschap onherkenbaar veranderd en woonden er zo’n 200.000 mensen in dit gebied. Wie waren zij? En hoe hebben zij de basis gelegd voor het ‘Holland van nu’?

Onderzoekers hebben ruim honderd skeletten onderzocht van mensen die tussen 900 en 1300 in Holland leefden en stierven. Van vijf van hen zijn gezichtsreconstructies gemaakt. Wie waren deze ‘Makers van Holland’? Rijke boer of belangrijke knecht? Toegewijde monnik of welgestelde burger? Schipperskind of handelszoon? Via vondsten als een schoen waarvan de neus is afgesneden en een rammelaar om kwade geesten af te schrikken maak je kennis met de wereld van de Makers van Holland.

Datum: nu te zien, nog geen einddatum bekend

Plaats: Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum

Entree: volwassenen € 8,50, Museumkaart geldig

Meer info: www.huisvanhilde.nl


‘Ridders van het Gulden Vlies’ in Mechelen

In het vanaf 24 februari heropende museum Hof van Busleyden in Mechelen kun je eindelijk weer de vaste collectie zien, zoals de Besloten Hofjes, die we tijdens onze excursie naar de Belgische stad noodgedwongen moesten overslaan. Daarnaast opent het museum met een tentoonstelling over de ridders van het Gulden Vlies.

1491. In een kleurrijke optocht rijden ridders te paard over de Grote Markt van Mechelen voor een bijzondere bijeenkomst: het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies. Een ridderorde die tot vandaag tot de verbeelding spreekt. In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies ontrafel je de schitterende mythe achter de beroemde ridderorde. Hoogtepunt is een spektakelstuk met een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, voor het eerst van dichtbij te zien na hun restauratie.

Datum: nog t/m zondag 2 juni 2024

Tijd: woensdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur

Plaats: Frederik de Merodestraat 65, Mechelen, België

Entree: volwassenen € 15

Meer info: www.hofvanbusleyden.be