Archief activiteiten – 2017
21 januari: excursie Elburg
De oude vestingstad Elburg heeft een middeleeuws stratenplan en veel mooie gebouwen. In het museum is de tentoonstelling ‘Tour d’Europe, langs ideaalsteden in de late middeleeuwen’ bekeken. In deze tentoonstelling staan vijf nieuw gestichte ideaalsteden in de middeleeuwen centraal waarvan de stadsplattegrond gaaf is gebleven: Elburg, San Giovanni Valdarno, Monflanquin, Turon en Caernarfon. Vooraf kregen we een lezing over de tentoonstelling van de curator, Jan Brouwer. De dag werd afgesloten met een winterwandeling door de stad.
15 februari: lezing door filosoof Femke Kok: ‘Philosophy of mind in een middeleeuws jasje’
Femke Kok lichtte haar lezing over het dualisme, zoals Thomas van Aquino dat in de 13e eeuw zag, toe met behulp van een verhelderende powerpointpresentatie. Geen idee waar onze ziel verbleef nadat het lichaam afgestorven was, maar de uiteindelijke conclusie dat het lichaam en de ziel op de Dag des Oordeels weer verenigd zouden worden, volgens Thomas dan, maakte de avond weer goed en dit vierden we na afloop in De Rechtbank.
9 maart: ALV-lezing door Martine Meuwese en Ludo Jongen: ‘Dieren in de middeleeuwen’
De lezingen, waaronder een korte inleiding door jullie secretaris over de ‘drek-leeuw’ (nota bene onze mascotte Firapeel), over dieren in de middeleeuwen werden gewaardeerd. Met name de olifanten die het in de ‘missionarispositie’ deden riepen veel hilariteit op. De lezingen sloten aan op het thema van Madoc nr. 4/2016: ‘Dertig dieren in de middeleeuwen’.
8 april: op zoek naar de rol van het kasteel in het Oversticht
De lezing van Diana Spiekhout in Burg Hohes Haus in Heek (Bommelstein volgens enkele Firapelers) gaf een frisse kijk op de geschiedenis van kastelen in het Oversticht. Later die middag bezochten we ook het stadje Steinfurt, ook wel Burgsteinfurt genoemd, eveneens in Nordrhein-Westfalen, waar we genietend van het doorbrekende voorjaarszonnetje een wandeling maakten.
22 april: op de fiets door Utrecht Leidsche Rijn
Met slechts 16 deelnemers werd de fietstocht naar Castellum Hoge Woerd en naar de ruïne van het kasteel Nijevelt ondernomen. Herre Wynia en later René de Kam vertelden honderduit over hun onderzoeken. Voor veel deelnemers was het bezoek aan het Castellum een regelrechte verrassing.
13 mei: Zutphen: IJsselstad met een Hanzeverleden
Het bezoek aan de Walburgiskerk en de Librije vormde het hoogtepunt van die dag. We kregen veel informatie over het zorgvuldig opslaan van boeken (bv. met ‘de rug tegen de muur’ om schimmels en vocht te voorkomen). De beklimming van de toren van de Walburgiskerk vormde, maar nu letterlijk, het tweede hoogtepunt. Na een wandeling langs restanten van de middeleeuwse muren sloten we de dag af met een tochtje in een fluisterboot over de Berkel.
3 juni: rondleiding door de Utrechtse Domkerk
De bouwhistoricus Elisabeth den Hartog, liet ons alle hoekjes en gaatjes van de Domkerk zien en wees ons op allerlei details die je normaal over het hoofd zag. Een kleine groep ging na de rondleiding rond en in de kerk (o.a. over het triforium) nog met de hulpkoster de zolder (de balken op de zolder gaven niet mee) en de goten van de kerk bekijken. Een bijzonder geslaagde activiteit die niet alleen een flinke bult, maar ook prachtige plaatjes opleverde van de luchtbogen van de Domkerk en de stad Utrecht ver beneden ons.
2 september: eendaagse excursie naar IJsselstein
De ontvangst en de lezing van de Historische Kring IJsselstein op het oude stadhuis werden zeer gewaardeerd. Jammer genoeg liep de wandeling naar het beeldje van Onze Lieve Vrouw van Eiteren in de Sint Nicolaasbasiliek op een fiasco uit omdat de kerk bij aankomst al gesloten bleek te zijn.
26 t/m 29 oktober: vierdaagse excursie naar Koblenz: ‘Vulkanen, leisteen en kastelen’
Op het programma stonden een wandeling langs het vulkanische meer bij Maria Laach (schitterende herfstkleuren) en een bezoek aldaar aan de twaalfde-eeuwse abdijkerk. Op dag twee een stadswandeling door het oude centrum van Koblenz en een bezoek aan het Mittelrhein-Museum, met een prachtige collectie middeleeuwse kunstschatten. Op de derde dag vanuit Koblenz een wandeling door het oude stadje Mayen, een bezoek aan het kasteelmuseum Genovevaburg en de afdaling naar de onderaardse leisteengroeven. Op de terugreis een rondleiding door het kasteel Bürresheim in St.-Johann en een blik op de intrigerende romaanse kerkhofpoort in Remagen. De reliëfs die naar een boeteboek verwezen gaven ons de gelegenheid om ter afsluiting van ons bezoek aan de Vulkaneifel onze zonden te overdenken.
10 november: Maelwael in het Rijksmuseum
Met maar liefst 29 deelnemers werd de tentoonstelling ‘Johan Maelwael’ in het Rijksmuseum bezocht. Het hoogtepunt was natuurlijk het schilderij La grande Pietà ronde, afkomstig uit het Louvre in Parijs. In twee groepen werden we rondgeleid. De nazit in het restaurant van het Rijksmuseum had voor sommigen niet gehoeven, maar anderen daarentegen genoten er juist van: er was volop uitwisseling gezien de levendige gesprekken.