Archief activiteiten – 2016

6 januari: lezing ‘Wildi horen singhen enen soete sanc van die aventstar’

We openden het nieuwe jaar met een sfeervolle bijeenkomst. Arthur van de Kamp verzorgde bij hem thuis een leesvoorstelling met beelden en stemmige muziek over het ontstaan van het Kerstfeest en de viering van Driekoningen met als titel: Wildi horen singhen enen soete sanc van die aventstar. De avond, die helaas matig werd bezocht, werd afgesloten met een heuse middeleeuwse maaltijd.

21 januari: lezing Hanneke Nap over onderzoek schilderijen van Jeroen Bosch

We kwamen stoelen tekort in het zaaltje van de Lutherse Kerk. Hanneke Nap gunde ons een blik in de onderzoeksmethoden van het Bosch Research and Conservation Project. Met een aantal voorbeelden liet zij zien hoe schilderijen na een fikse schoonmaakbeurt hun geheimen prijs gaven.  

27 februari: eendaagse excursie ’s-Hertogenbosch

Maar liefst 42 Firapelers vonden de weg naar ’s-Hertogenbosch. Na de ontvangst met de onvermijdelijke Bossche bol gingen we naar het Noordbrabants Museum voor de drukbezochte tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – visioenen van een genie’. In het Tuighuis lieten we ons informeren over de roemrijke historie van ’s-Hertogenbosch en met de stadsarcheoloog Eddie Nijhof liepen we over de vestingwerken.

31 maart: ALV + lezing Wim Blockmans en boekentafel

Ter voorbereiding van de excursie naar Pas-de-Calais hadden wij Wim Blockmans uit Gent naar Utrecht weten te lokken. Zijn lezing getiteld ‘Waarom verdween Terwaan van de aardbodem’ werd onder grote belangstelling (40 toehoorders) gevolgd. De vraag of de bodem van het verwoeste Terwaan met zout werd bestrooid, deed Blockmans af als een fabeltje: “Veel te kostbaar en we moeten niet alles geloven wat op Wikipedia staat”, was de moraal van die avond.

17 april: wandeling langs Amsterdamse gevelstenen met Jos Otten

Twintig deelnemers wandelden onder leiding van Jos Otten over de Zeedijk naar de Oude Kerk. Jos wees ons op een groot aantal gevelstenen en prikte een aantal ‘rondvaartbootwijsheden’ door. We genoten, ondanks de felle koude wind, van de verhalen van Jos.

5 t/m 8 mei: meerdaagse excursie Pas-de-Calais ‘Op zoek naar Terwaan’

Met een busje en twee personenauto’s vingen zeventien Firapelers de zoektocht naar Terwaan aan. Het mooie weer en de prachtige locatie (citadel van Montreuil-sur-Mer) maakte deze queeste tot een succes. Niet alleen de verdwenen stad maar ook het Palais des Beaux Arts in Lille, het Musée archéologique in Terwaan, de stad St. Omer en Boulogne-sur-Mer en de ‘Burgers van Calais’ werden bezocht. Uitwaaien deden we op de Cape Blanc-Nez. Alsof dit alles nog niet genoeg was deden we onderweg naar huis het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde ook nog even aan.

24 t/m 26 juni: fietstocht langs Friese kerken

Ada, die helaas niet mee kon, had goede beschrijvingen en afspraken gemaakt waardoor de tocht toch door kon gaan. De organisatoren hadden die beschrijvingen soms hard nodig omdat de koster of vrijwilliger vaak heel andere verhalen vertelde dan waarvoor wij naar Dokkum waren gereisd. Het waren, ondanks het slechte weer, twee zeer geslaagde tochten langs âlde Fryske tsjerken. ’s Avonds was het dikke pret in de voortent van de huurcaravan.

24 september: wandeling omgeving Roermond (o.a. St. Odiliënberg)

De wandeling begon in Roermond naar de Kapel in ’t Zand waar de votieftegels de ene verbazing na de andere opriepen. Daarna volgde een prachtige tocht langs de oever van de Roer met levensgevaarlijke hellingen. Gelukkig kwamen we heelhuids aan in St. Odiliënberg waar moeder-overste Paulina ons ontving. Op de terugweg legde een molenaar uit hoe een beltmolen op de wind werd gezet, vertelde een boer hoezeer het leven op het platteland van Limburg hem beviel en wandelden we over een natuurbegraafplaats.

9 oktober: wandeling met Llewellyn Bogaers door het Nieuwegrachtgebied

De wandeling in Utrecht werd door 27 deelnemers ondernomen. Dankzij de uitleg van Llewellyn kwamen we erachter dat dit gedeelte van de stad uit een moerassig gebied, de Oudelle, was ontstaan. Door de afwatering ontstond het stratenplan dat ook vandaag nog te zien is.

28 november: lezing Erik Kwakkel over handschriften in de UB Leiden

Ruim 25 Firapelers waren aanwezig bij de lezing van boekhistoricus Erik Kwakkel. In een enthousiast betoog ging hij uitsluitend in op de vormen van de handgeschreven letters waaraan hij de hypothese koppelde dat handschriften niet alleen in kloosters tot stand gekomen waren, maar ook in commerciële schrijfbedrijven, gezien de snelheid waarmee de letters neergepend waren.

14 december: Wondere Winteravond in werfkelder ‘De Grote Catacombe’

Het jaar werd afgesloten in een van de werfkelders aan de Oudegracht in Utrecht. Veel Firapelers hadden gehoor gegeven aan de oproep om middeleeuwse hapjes te bereiden voor het hapjesbuffet. Een waardig slot van een vol Firapeeljaar.