Archief activiteiten – 2015

21 februari: lezing ‘Jheronimus Bosch, een graphic novel’

Als aanloop naar het Jheronimus Boschjaar in 2016 nodigden wij Marcel Ruijters, winnaar van de Stripschapprijs 2015, uit om te komen vertellen over zijn album Jheronimus. Wie mooie plaatjes als inspiratie van zijn tekeningen had verwacht, kwam bedrogen uit. Wel gaf Ruijters een boeiende inkijk in de totstandkoming van zijn graphic novel die in september 2015 uitgegeven zou worden.

19 maart: lezing ‘Bouwen en wonen in de Hanzetijd’

Zeker 50 toehoorders hingen aan de lippen van de bouwhistoricus Ronald Stenvert die alles wist over de baksteengotiek in o.a. Lübeck en Wismar – twee Noord-Duitse Hanzesteden die Firapeel twee maanden later zou gaan bezoeken. We wisten na afloop alles over gesmoorde, gesinterde en zachtgebakken bakstenen en waar de naam  ‘klinker’ vandaan komt.

18 april: eendaagse pelgrimstocht naar Roermond

‘Lente langs de Leubeek’: onder dit motto wandelden twaalf Firapelers door de ontwakende natuur in de omgeving van Roermond. De beloofde ijsvogeltjes hebben we  niet gezien, maar wel de Sint-Ursulamolen, het kasteel Horn, de Sint-Christoffelkathedraal (met bisschop en al vanwege een rk-jongerendag) en de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk.

12 t/m 17 mei: Noord-Duitsland – Baksteengotiek

We bezochten maar liefst twaalf kerken tijdens deze zesdaagse excursie, waarvan het merendeel viel onder de zogenaamde baksteengotiek. Daarnaast ook nog het St. Annenmuseum te Lübeck en we maakten, om even af te kicken, een tochtje met de stoomtrein Molli naar de Oostzeekust om uit te waaien en het werk van de 20e eeuwse kunstenaar Ernst Barlach in en om Güstrow te zien. Een van de hoogtepunten, waaronder het stadhuis van Lübeck en het cisterciënzerklooster in Bad Doberan, was natuurlijk het slotdiner in Zur Post in Güstrow, waar wij te gast waren bij Katrin Garloff.

7 juni: Lezing ‘De Utrechtse Domtoren’

Onder grote belangstelling, ook toevallige bezoekers van de Domkerk schoven aan, hield René de Kam in de sacristie een deskundig verhaal over de bouw van de Dom, en dan met name over de Domtoren, de trots van Utrecht.

27 juni: slibversierde tegels in Utrecht

Wie de wandeling in januari 2014 had gemist (de belangstelling toen was overweldigend)  kwam dit keer aan zijn trekken. Tarq Hoekstra had voor de gelegenheid tussen alle brokstukken de laatste vondst – een onlangs bij een opgraving gevonden middeleeuws tegelfragment – uitgestald.

19 september: busreis ‘Naar het land van Firapeel’

Firapeel maakte een pelgrimage met een bus door het land van Firapeel. In Sint-Niklaas werden we ontvangen door Lieven Dehandschutter, de burgemeester van de hoofdstad van het ‘Soete Lant van Waes’. De onvermoeibare reisleider Rik van Daele, de secretaris van het Reynaertgenootschap, leidde ons daarna rond door het land van Waes en door Hulst, het gebied waar het Reynaertverhaal zich zou hebben afgespeeld. De ontknoping vond plaats in het stadhuis van Sint-Niklaas waar Marcel Ryssen, de voorzitter van voornoemd genootschap, op onnavolgbare wijze ons het slot van de Reynaert voordroeg waarin Firapeel de luipaard, onze naamgever, een prominente rol speelt.

10 oktober: excursie ‘Nijmeegse kerken en kapellen’

Onder leiding van de immer enthousiaste restaurateur Louis Gerdessen beklommen we torens en stonden we honderden doodsangsten uit tussen de daken en in de goten van de Stevenskerk. Ook hier werden we weer veel wijzer: de leistenen daken van de Stevenskerk zijn gelegd volgens de ‘Oud-Duitse dekking’, een bijzondere manier van leisteen aanbrengen die nog maar door weinig dakdekkers in Nederland uitgevoerd kan worden.

12 november: lezing ‘Keizer Frederik II, Stupor Mundi’

Voor een vol zaaltje van de Lutherse Kerk legde Gregor Dijkhuis uit hoe bijzonder Frederik II wel was in zijn tijd. Ook wij stonden versteld van deze keizer die terecht met de bijnaam ‘Stupor Mundi’ de geschiedenis is in gegaan en die na deze avond ook voor ons geen onbekende meer is.