Archief activiteiten – 2011

5 maart

Voorafgaand aan het bezoek van de tentoonstelling ‘Ongekende Schoonheid – Ikonen uit Macedonië’ hield gastconservator Désirée Krikhaar, specialist in Byzantijnse en oosters-orthodoxe kunst, een lezing in het zaaltje van de Lutherse Kerk. Daarna bekeken we in het Catharijneconvent ikonen (de oudste uit de elfde eeuw), liturgisch vaatwerk en gewaden, handschriften en houtsnijwerk. Als klap op de vuurpijl was ook een pas opgegraven gouden masker uit de vijfde eeuw voor Christus te bewonderen.

8 mei

Slechts een handjevol Firapelers bezocht het meifeest van de Bergkamp Sibbe op het landgoed Schothorst in Amersfoort. De thuisblijvers hadden ongelijk: muziek, zang en dans en een heus Germaans vruchtbaarheidsritueel door een meikoning en meikoningin (en dat twee keer!) maakten die middag tot een belevenis. Deze activiteit was bedoeld voor Firapelers met jonge kinderen, maar ze lieten het massaal afweten (i.v.m. moederdag?).

22 mei

De archeoloog Sebastiaan Ostkamp leidde op zondagmiddag enthousiast achttien Firapelers rond op een tentoonstelling, gewijd aan laat-middeleeuwse en vroegmoderne keramiek in Museum Boijmans van Beuningen. Baardmannen, vuurklokken, pispotten en Jacobakannen (die Jacoba van Beieren al dan niet uit verveling in de slotgracht van het slot Teijlingen gooide) passeerden de revue.

30 juni

Na de jaarlijkse ALV hield dr. Laura van der Wijden een lezing over haar promotie-onderzoek rondom jaloezie en afgunst in de middeleeuwse Lage Landen, aan de hand van Middelnederlandse teksten. Voor de toehoorders leverde dit een intrigerend kijkje op in het laatmiddeleeuwse gedachtegoed rondom die voor ons zo herkenbare emoties. Lezen, dat boek!

15 september

Als voorproefje op de Kastelenreis hield Taco Hermans, kastelenspecialist bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, na enig oponthoud vanwege een weigerende beamer een boeiende lezing met een uitstekende powerpointpresentatie. We leerden vooral kritisch te kijken naar historische bouwtekeningen en opgravingsresultaten; de grens tussen feit en fictie is vaag.

23 t/m 25 september

Tijdens de Kastelenreis, waar lang naar uitgekeken was, bezochten we vier kastelen, twee mottekastelen, een ringwalburg en een slot. Of dit al niet genoeg was, stonden er ook nog een boswandeling en twee lezingen op het programma. De eerste lezing, van Wendy Landewé, ging over kasteelvrouwen en de symboliek van de hortus conclusus. De tweede lezing, verzorgd door Fabiola van Dam, ging over middeleeuwse badgelegenheden. Met een reader boordevol informatie en stralend nazomerweer was deze meerdaagse excursie rondom Venlo een van de hoogtepunten van 2011.

16 oktober

De weergoden waren ons dit jaar gunstig gezind, want ook onze ‘jacht op de eenhoorn’, lezing en tentoonstelling in Huis Bergh in ’s-Heerenberg, was zonovergoten. Na de lezing door ons erelid professor W.P. Gerritsen bezochten we de tentoonstelling over het dier dat nooit bestaan heeft en kuierden we door de dreven rond het fraaie kasteel.

5 november

Het zaaltje van de Lutherse Kerk was te klein om ruim 30 smulpapen te herbergen die zich een middag lang te buiten gingen aan middeleeuwse wijnen en lekkere hapjes. Vóór elke proeverij lichtten Mariëlla Beukers (historicus en vinoloog) en Lizet Kruyff (wetenschapsjournalist en culinair historicus), ondersteund met toepasselijke plaatjes, de hapjes en drankjes toe. Voor de aanwezigen waren er na afloop geen geheimen meer over ghecloven nonnen, groene toerten, Lebkuchen, kruidige pepernoten, moezelwijnen en Malvasiadruiven. Kortom, een heerlijk kijkje in de middeleeuwse kelder en keuken.