Archief activiteiten – 2008

22 t/m 24 februari

Een driedaags verblijf in de cisterciënzer abdij van Orval. Hier namen wij deel aan het kloosterleven met zijn cyclus van kerkdiensten en de maaltijden in stilte. Ook kregen we een lezing en een rondleiding door de middeleeuwse ruïnes van dit klooster en bezochten we het kloostermuseum in de oude gewelven. De bibliothecaris toonde ons met trots zijn bibliotheek en de middeleeuwse schatten die deze nog herbergt.

5 juni

ALV en een boeiende lezing over middeleeuws glas door Alexandra Gaba-van Dongen. Zij sprak over de geschiedenis van glazen gebruiksvoorwerpen en de weergave daarvan in contemporaine schilderingen en illustraties. Naast de artefacten die zijn overgeleverd, geven de afbeeldingen waardevolle informatie over het dagelijkse gebruik ervan in de middeleeuwen.

28 september

Viering van de diës natalis van Firapeel met een lezing van Saskia Nieboer over de middeleeuwse kruidenleer en een wandeling door ’s-Graveland, waarbij zij diverse kruiden aanwees en de werking nader verklaarde.

11 t/m 19 oktober

Rondreis door Polen met bezoeken aan oude steden, zoals Poznan en Torun (met mooie, authentiek middeleeuwse panden). Ook het hoofdkwartier van de Duitse Orde, het imposante slot Malbork, werd uitgebreid bekeken en de reis eindigde in Gdansk, waar niet alleen de middeleeuwse attracties, maar ook de vele winkeltjes met sieraden van barnsteen de aandacht trokken.

21 december

Bezoek aan het concert van Zefiro Torna, een Vlaams ensemble voor oude muziek, dat in samenwerking met het Antwerps Kathedraalkoor de Piae Cantiones ecclesiasticae et scholasticae veterum episcoporum ten gehore bracht.