Archief activiteiten – 2006

1 maart

Een duo-activiteit: Firapeel trakteerde op een borrel met klein buffet, gevolgd door lezingen van de bevriende studievereniging Asterix over Kelten in de lage landen en over Ierse kunst.

31 maart

De diës natalis in het Scryption te Tilburg werd ingeleid door een boeiende lezing van professor Gumbert over de vorming van ‘Westers schrift in de Middeleeuwen’. Na een bezoek aan de fraaie collectie van dit ‘schrift’museum was er een workshop middeleeuws kalligraferen van Conny Sparidaens, waar Firapelers zelf een initiaal mochten (na)tekenen en versieren.

6 t/m 14 mei

Lange vakantie-excursie naar Denemarken met het thema ‘Vikingen’, waar we diverse (openlucht)musea over de Vikingtijd bezochten, naar Jelling trokken om de beroemde runensteen te bewonderen en rondgeleid werden langs de graven van Deense koningen in Roskilde.

1 juni

In samenwerking met de studieverenigingen Asterix (Keltisch) en Babel (Taalwetenschappen) organiseerde Firapeel het Feest der Kleine Letteren met live muziek van alternatieve bands.

13 juni

Algemene Ledenvergadering. Volgend op de ALV gaf Martine Meuwese een zeer interessante lezing over Monty Python and the Holy Grail, waarin zij aantoonde dat de makers van de film vernuftig spelen met literaire Arthurmotieven en margedecoraties uit middeleeuwse handschriften. De avond werd bekroond met de vertoning van deze vermakelijke film.

23 september

Bezoek aan de tentoonstelling over Maria Magdalena in het prachtige kasteel van ’s-Heerenbergh. Na een rondleiding door het kasteel was er nog gelegenheid voor het rustig bekijken van de kunstwerken. Vervolgens brachten we een bezoek aan de muntslag, waar we zelf munten konden slaan, met enige hilariteit vanwege de onvermijdelijke misslagen.

20 t/m 22 oktober

Excursie naar Paderborn om de middeleeuwse gebouwen van deze oude stad te bekijken en drie tentoonstellingen te bezoeken rondom de gang van keizer Hendrik naar Canossa in 1077. Ook maakten we een uitstapje naar de Externsteine, een rotsformatie met intrigerende sculpturen, waar Firapelers zich enthousiast in de discussie stortten over deze mythische locatie.