Archief activiteiten – 2005

12 februari

Algemene ledenvergadering met lezing van dr. Thea Summerfield over de middeleeuwse Robin Hood en een vertoning van de Robin Hood-vertolking van Errol Flynn (in Technicolor) uit 1938.

17 april

Viering van de diës natalis met een rondleiding door kasteel Duurstede, gevolgd door een lezing over middeleeuwse dansen met workshop door Dorothée Wortelboer, waarbij gebleken is dat zelfs de eenvoudigste reidansen niet zo eenvoudig zijn voor menig moderne Firapeler.

2 juni

Algemene Ledenvergadering met lezing over de Katharen en diapresentatie van Hanny Alders, met veel aandacht voor het controversiële gedachtegoed van deze 12e-eeuwse ‘ketterse’ beweging.

11 t/m 19 juni

Reis naar het land van de katharen, met onder meer een bezoek aan de stad Carcassonne, de burcht Montségur, een wandeling van kasteel Peyrepertuse naar kasteel Queribus en een afdaling in de (ook geologisch boeiende) grot van Lombrives, waar zo’n 200 Katharen zouden zijn ingemetseld en gestorven.

14 t/m 16 oktober

Excursie naar Laon met onder meer een bezoek aan de Notre Dame, het Hôtel-Dieu, de abdij St-Martin en enkele églises fortifiées in de omgeving van Laon. Tijdens deze reis werd ook een jong katje gevonden en geadopteerd, dat de naam Firapeel kreeg.

10 december

Bezoek aan de tentoonstelling ‘De Kruistochten’ in het Catharijneconvent, voorafgegaan door een lezing van dr. Anna Adamska, en afgesloten met een gezellig gezamenlijk cafébezoek voor jong en oud.