Archief activiteiten – 2004

10 januari

Bezoek aan de tentoonstelling ‘De weg naar het paradijs’ in het Bonnefantenmuseum in Maastricht met aansluitend naar keuze een rondleiding door de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek of de Sint-Servaas.

4 maart

Lezing door dr. Hermina Joldersma (University of Calgary) getiteld ‘Drie daghe here: “Three days lord” of “Boss for three days”?’ over het vertalen van een Middelnederlandse klucht in modern Engels.

19 t/m 21 maart

Meerdaagse excursie naar Endehoven: drie dagen lang leven als in de Middeleeuwen in het Historisch Openluchtmuseum in Eindhoven, met o.a. overnachting op een strozak in een middeleeuwse boerderij, een ontbijt van zelfgebakken brood en een workshop middeleeuwse ambachten.

22 juni

Lezing door Firapeel-voorzitter Douwe Evert Dijkstra getiteld ‘De liederen van de troubadours en de trouvères’ waarin nu eens niet de teksten, maar juist de muziek van deze dichter-componisten centraal stond.

30 oktober

Feestelijke viering van het vierde lustrum van Firapeel onder het motto ‘Middeleeuws speeltoneel’ met lezingen van prof. dr. Hans van Dijk, dr. Jelle Koopmans en dr. Wim Hüsken, de voordracht van De Klucht van Plaijerwater in de nieuwe vertaling van Karel Eykman door Godfried Beumers, optredens van speellieden van ’t Scapreel en als klap op de vuurpijl de première van de voorstelling Mariken van het Homerostheater.

11 december

Bezoek aan de tentoonstelling ‘Vikingen!’ in het Centraal Museum in Utrecht met een inleiding van conservator prof. dr. R.E. de Bruin.