Archief activiteiten – 2003

9 januari

Lezing van dr. Frank Brandsma, getiteld ‘Arthur, koning van verhalen’: een multimediale, interactieve presentatie over de (on)deugden van koning Arthur als romanfiguur met vele persoonlijkheden, die een levendige discussie opriep.

10 januari

Bezoek aan de theatervoorstelling King A door Het Laagland: koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel verstrikt in heldenmoed en heimelijke liefde, door jonge acteurs verbeeld in een wervelende, eigentijdse mise-en-scène.

29 maart

Viering van de 19e Diës in de Gerardus Majellakerk te Utrecht, met een lezing/workshop rondom gregoriaanse vespers door conservatoriumdocent Arnoud Heerings. Onder zijn leiding studeerden de deelnemers vespers in en brachten die met de bijbehorende rituelen ten gehore, gesteund door het koor Schola Metensis.

7 en 8 juni

Tweedaagse excursie naar Vlaanderen, waar de middeleeuwse geschiedenis tot leven kwam door een stadswandeling in het stadje Oudenaarde en een bezoek (inclusief lezing) aan museum, kerk en archeologische opgraving in het aangrenzende dorp Ename, met als uitsmijter een middeleeuwse maaltijd in Antwerpen.

19 juni

Lezing door drs. Babette Hellemans, getiteld ‘Een gouden geschiedenis: de Bibles Moralisées uit de dertiende eeuw’: een boeiende introductie in de iconografie en structuur van vier rijk verluchte Parijse bijbels.

11 oktober

Excursie naar Kampen, met de lezing ‘Hoe middeleeuws is Kampen?’ door historicus Theo van Mierlo in de sfeervolle Lemkerzaal van de Broederkerk, gevolgd door stadswandelingen langs de middeleeuwse ‘sporen’ in Kampen onder leiding van Theo van Mierlo en collega-historicus Frits David Zeiler, met o.a. een bezoek aan de oorspronkelijk 13e-eeuwse St.-Nicolaaskerk en aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar bijzondere hallenbouw.