Archief activiteiten – 2001

7 maart

Excursie naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag met een rondleiding door de bibliotheek, een inleiding door dr. Anne Korteweg, conservator middeleeuwse handschriften, en een bezichtiging van interessante handschriften uit de collectie (waaronder topstukken) onder leiding van prof. dr. Peter Gumbert.

28 april

Viering van de 17e Diës in de Kanunnikenzaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, rondom het thema ‘Lentegloren van de Renaissance’. Lezingen werden verzorgd door kunsthistoricus Hugo van der Velden over Bourgondische kunst en musicoloog Eric Jas over het muziekleven aan het Bourgondische hof. Vocaal ensemble Cantu Miro vertolkte prachtige Bourgondische liederen en tot slot bezochten we de St.-Willibrorduskerk te Utrecht, waar vespers werden uitgevoerd door Schola Ambrosiana.

17 mei

Lezing ter introductie op de pelgrimstocht van Trier naar Echternach (uitgesteld tot 2002) door prof. dr. Arpad Orbán over het leven van de Heilige Willibrordus, wiens graf in Echternach het eindpunt van de pelgrimstocht is.

16 juni

Excursie naar Tongeren en St. Truiden, met een bezoek aan de St.-Agneskerk in St. Truiden, en een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en een stadswandeling in Tongeren.

19 t/m 21 oktober

Driedaagse excursie naar Trier, waar we de middeleeuwse Dom, het Rheinisches Landesmuseum en de Romeinse thermen bezochten, en twee stadswandelingen maakten met als thema’s resp. de middeleeuwse en de Romeinse monumenten en hun geschiedenis.

16 december

Bezoek aan de uitvoering van het 12e-eeuwse liturgische drama Ludus Danielis door het Vocaal Ensemble Amsterdam in de Oude Kerk te Amsterdam.