Lustrum 2019 – Het getal zeven in de middeleeuwen

Zaterdagmiddag 12 oktober 2019 vierde de vereniging haar zevende lustrum, met als thema: ‘Het getal zeven in de middeleeuwen’. We werden getrakteerd op drie lezingen, orgelspel, zang, een zwaardvechtdemonstratie, en een ‘openingsgebed’.

Mede-oprichter Sanne Terlouw trad op als dagvoorzitter. We begonnen met een ‘openingsgebed’, waarin de vos Reinaert na iedere wens flatulaties liet. Vervolgens sprak Sebastiaan ’t Hart over het getal zeven in de muziek. Deze lezing werd gelardeerd met een optreden van een vrouwenschola o.l.v. Hanna Rijken. Zij zongen muziek van de middeleeuwse abdes Hildegard von Bingen (1098–1179):

Hierna volgde een lezing van prof. dr. Paul Wackers. Hij vertelde over de artes liberales – de zeven vrije kunsten. Na een pauze, met optreden van muziekgroep Krebbel, gaf zwaardkunstvereniging Bataille een demonstratie van middeleeuwse wapens:

Hierna gaf dr. Matthijs Ilsink een lezing over het schilderwerk De zeven hoofdzonden van Jheronimus Bosch, dat zeer waarschijnlijk van een navolger is. Het programma eindigde met een afsluitend woord van voorzitter Sigrid Lussenburg.

Alle foto’s en video’s: Frans Kramer