Een eerste maaltijd
Was ’t 1984? Er zoemt wat rond op het instituut. Enthousiaste plannen van studenten mediëvistiek en neerlandistiek, er komt een vereniging, met een spectaculair feest als eerste activiteit. De middeleeuwen, ja, die kun je bestuderen, maar ook beleven, proeven, ervaren. We gaan ermee experimenteren. Een mooie manier om mediëvisten en andere geïnteresseerden samen te brengen, bedenken we, zou een middeleeuwse maaltijd zijn. Hoe pakken we dat aan? De grote grondlegger van de bestudering van middeleeuws eten is gauw gevonden. Marietje van Winter, jonkvrouwe professor doctor Van Winter, hoogleraar in de middeleeuwse geschiedenis. Zij adviseert de enthousiaste nieuwe Firapeelstudenten over de aanpak. Het wordt een buffet. Alles mag tegelijk op tafel, zoet en hartig, vaak in combinaties. Wel moeten wijzelf en onze gasten wat bijgespijkerd worden in de tafelmanieren. Uit Vlaanderen wordt prof. dr. Ria Jansen Sieben uitgenodigd om ons daarover te instrueren.
De belangstelling voor de middeleeuwen was groot in die jaren. Wetenschappelijke studies uit Frankrijk over kathedralen en ketterse dorpjes staan op de bestsellerlijst. De interdisciplinaire studierichting Mediëvistiek inspireert Utrechtse studenten om over de grenzen van hun eigen vak te kijken en samen met anderen elk jaar een nieuw thema aan te pakken. Er zijn spannende colleges van bevlogen docenten.. In die sfeer past de nieuwe studievereniging, met reizen, tentoonstellingsbezoek en lezingen.
Ook na de studietijd is Firapeel voor mij decennialang een fijne en vertrouwde omgeving geweest, leerzaam, plezierig om samen op stap te gaan en telkens weer nieuwe aspecten te ontdekken en met een nieuwe blik te leren kijken. Ik ben blij met het dier, met Firapeel.