De pest: tentoonstellingsbezoek met inleidende lezing

Organisatie: Ank van Alten, Lotty Broer, Johan Kamermans

De beruchte en zeer besmettelijke pestbacterie werd en wordt door vlooien op ratten overgebracht, zo weten we sinds de negentiende eeuw. Enkele eeuwen eerder stond de bevolking praktisch weerloos tegen deze ziekte, die men hooguit probeerde te ontvluchten. De massale sterfte in de veertiende eeuw, tijdens de epidemie die de Zwarte Dood wordt genoemd, had heftige sociale en emotionele gevolgen, waarvan archeologische vondsten, documenten en kunstvoorwerpen getuigen. Het archeologisch museum van Herne (Westfalen) toont nu de sporen die verschillende grote pestepidemieën door de geschiedenis der mensheid getrokken hebben.

De ontmoeting van de drie levenden en de drie doden, door Jean Le Noir, voor het psalter van Bonne van Luxemburg, hertogin van Normandië, ca. 1348–1349. Bonne overleed zelf in 1349 aan de pest (The Cloisters/Metropolitan Museum, New York).  Foto: LWL/S. Leenen.

Vanuit Utrecht maken we met een touringcar een tweedaagse excursie, waarbij we deze tentoonstelling combineren met een bezoek aan de rijke schatkamers van de Dom van Essen en de abdijkerk van Werden (deelgemeente van Essen). Op zaterdagavond is er een eenvoudig gemeenschappelijk buffet, waarna ons lid dr. Lotty Broer een inleiding houdt over de betekenis van de pest in de middeleeuwen. Het is een opwarmertje voor het tentoonstellingsbezoek in Herne op zondag.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 april 2020

Plaats: Essen en Herne

Aanmelden: vóór 1 maart 2020 via info@firapeel.nl of Postbus 403, 3500 AK  Utrecht o.v.v. ‘tentoonstelling Pest’

Kosten (inclusief buffet op zaterdagavond):

- jeugdherberg: student-lid € 115 / lid € 135 / niet-lid € 155

- eenpersoonskamer hotel: student-lid € 140 / lid € 160 / niet-lid € 180

- tweepersoonskamer hotel: student-lid € 125 / lid € 145 / niet-lid € 165

(een- en tweepersoonshotelkamers onder voorbehoud van beschikbaarheid)