17feb2022

Per Firapeler wijzer

Organisatie: Kathleen Pollaert, Lenie Witkam

Wegens succes herhaald: leden vertellen over hun eigen onderzoek! Of het nu voor een artikel, lezing of uit pure belangstelling is, de middeleeuwen komen binnen Firapeel op allerlei manieren aan bod. Tijdens deze avond delen sprekers in korte presentaties waar ze zich mee bezighouden. Je bent van harte welkom om online aan te schuiven, mee te praten en na afloop tips en ideeën uit te wisselen.

Erelid Marietje van Winter spreekt over de zogenaamde ‘liefdesring’ die in 2019 in Utrecht werd gevonden. Ze gaat in op de bevindingen van Anton Cruysheer en Janet van der Meulen. In een artikel in Madoc concludeerden de auteurs dat dit een liefdesring is ter bezegeling van een al dan niet zakelijke huwelijksovereenkomst. Marietje ziet het anders en deelt graag haar hypothese met ons.

Willem van Bentum is bezig met het maken van een diplomatische transcriptie van het Liber virtutum van Henricus Spijker, een medisch handboek in het Latijn van omstreeks 1470. Spijker was een arts en kanunnik van de Stevenskerk in Nijmegen en is ook uit andere bronnen bekend.

Theo van Mierlo begeleidt het vertaalproject van de Oudste Foliant van Kampen, een stadsboek beginnend in 1316 tot ongeveer 1360. Er is gestart met het vertalen van de Latijnse schepenakten, daarna volgen transcriptie en vertaling van de overige inhoud. Naar verwachting zal deze vertaling nieuwe feiten over Kampen in de eerste helft van de 14e eeuw boven water brengen.

Margreet Brandsma vertelt over Margaretha van Bourgondië (1374–1441). Deze vrij onbekende gravin kwam uit de Bourgondische dynastie en trouwde met Willem van Beieren, graaf van Henegouwen, Holland en Zeeland. Zij was de moeder van Jacoba van Beieren. Margreet stelt dat Margaretha van Bourgondië een belangrijke rol in de diplomatie en politiek van de Lage Landen speelde. De handelsuitgave van Margreets proefschrift verschijnt in het voorjaar van 2022.

Datum: donderdag 17 februari 2022

Tijd: 20:00 uur

Plaats: online, via Teams

Aanmelden: info@firapeel.nl o.v.v. ‘Per Firapeler wijzer’

Kosten: geen