06okt2023

Bourgondisch genieten in Mechelen

Organisatie: Henri Baartmans, Johan Kamermans, Sigrid Lussenburg, Hans Rijns

Mechelen heeft een rijke middeleeuwse geschiedenis. De stad was in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum en een ontmoetingsplaats voor de adel en de geestelijkheid. Gesticht in de 9e eeuw ervoer de stad in de 14e en 15e eeuw haar bloeitijd als onderdeel van het Habsburgse en Bourgondische rijk. Het is met name deze periode die we gaan verkennen tijdens de driedaagse excursie naar Mechelen.

De Grote Markt en het stadhuis van Mechelen.  Foto: Paul Hermans.

Na met een stadswandeling de binnenstad te hebben bekeken en de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Romboutskathedraal en de paleizen van de Margareta’s te hebben gezien, is het tijd om de stad in detail te verkennen met een rondleiding door de refugie van de abdij van Tongerlo, waar onder andere Bourgondische wandtapijten worden bewaard en gerestaureerd, een rondleiding door enkele kerken en, niet te vergeten, een rondleiding door brouwerij Het Anker voor een echt Mechels biertje. Wie weet komen we nog een van de geesten van de Bourgondiërs tegen tijdens een spannende spooktocht door nachtelijk Mechelen. Verder zullen we nog genieten van zotte kunst.

De deelnemers moeten zelf hun heen- en terugreis regelen. Uiteraard kunnen ze hun bezoek aan Mechelen uitbreiden. In verband met de rondleidingen kunnen er maximaal 20 mensen mee.

Data: vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober 2023

Plaats: Mechelen

Tijd: wordt later bekendgemaakt

Aanmelden: info@firapeel.nl of Hellendoornseberg 20, 3524 LG  Utrecht o.v.v. ‘Mechelen’

Kosten:

student-lid: 1-persoonskamer € 300, 2-persoonskamer € 165, 3-persoonskamer € 125

lid: 1-persoonskamer € 320, 2-persoonskamer € 185, 3-persoonskamer € 145

niet-lid: 1-persoonskamer € 345, 2-persoonskamer € 210, 3-persoonskamer € 170

NB Ten tijde van publicatie waren er reeds 20 vooraanmeldingen n.a.v. een eerdere aankondiging. Nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst en zullen in volgorde van aanmelding worden geïnformeerd als er een plekje vrijkomt.