Lezing ‘Middeleeuws Sicilië’ door Annet van Wiechen

In de vorige ledenbrief kondigden wij een lezing aan van kunsthistorica Wendelien van Welie-Vink. Deze lezing kan door omstandigheden helaas niet doorgaan, maar wij hebben een uitstekende nieuwe spreekster gevonden, namelijk Annet van Wiechen. Van Wiechen is archeologe en geeft al ruim 30 jaar lezingen over de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied, onder andere voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor Firapeel geeft zij een lezing over de boeiende, twaalfde-eeuwse cultuur van Palermo.

Sicilië werd gedurende de twaalfde eeuw overheerst door Normandiërs en door de centrale ligging van het eiland in de Middellandse Zee was er sprake van invloed en handel met zowel het Noorden als het Zuiden. De heersers regeerden vreedzaam over de christenen en de moslims op het eiland en maakten – zeer tegen de zin van de paus – geen aanstalten om hun moslimonderdanen te bekeren.

In deze lezing wordt de zeer interessante cultuur die hieruit voortkwam besproken, evenals de twaalfde-eeuwse monumenten van Palermo, die duidelijk invloeden laten zien van de Romaanse, Islamitische en Byzantijnse wereld. De lezing is een goede kennismaking met het eiland voor iedereen die van plan is om in 2019 mee te gaan met de meerdaagse reis naar Sicilië (zie vooraankondiging in de vorige ledenbrief), maar ook voor iedereen die interesse heeft in deze boeiende periode!

Koffie en thee is ter plekke te verkrijgen voor € 1 per kopje. Na de lezing borrelen we na in het nabijgelegen café De Rechtbank (op eigen kosten).

Afbeelding: Detail van het interieur van La Zisa, het kasteel dat als zomerresidentie diende voor de Normandische koningen van Sicilië, foto: Allie Caulfield.

Datum: zaterdag 20 oktober 2018
Tijd: inloop vanaf 13:00 uur, lezing 13:30–16:00 uur
Plaats: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht
Aanmelden: info@firapeel.nl of Postbus 403, 3500 AK  Utrecht o.v.v. Lezing Sicilië
Kosten: student-lid € 5 / lid € 7,50 / niet-lid € 10