Kogge koerst naar Kampen

In 2016 werd onder grote publieke en mediabelangstelling voor de oever van de stad Kampen de IJsselkogge uit de IJssel gelicht: een koggeschip van 24 meter lang en 8 meter breed, gebouwd tussen 1415 en 1420. Inmiddels is de conservering van de kogge, die zo’n vijf tot zes jaar gaat duren, begin dit jaar gestart in Batavialand in Lelystad. Bedoeling is dat het schip daarna in Kampen tentoongesteld wordt. Maar daar willen de Kampenaren niet op wachten.

Dit najaar organiseert het Stedelijk Museum Kampen, in samenwerking met het Stadsarchief en de Koggewerf, daarom al een tentoonstelling rond de IJsselkogge en de gouden eeuwen van Kampen, een periode die valt van ca. 1350 tot 1500.

Voor Firapeel een uitstekende aanleiding om op zaterdag 2 november deze Hanzestad weer eens aan te doen. Behalve een inleidende lezing, museumbezoek en een kijkje op de Koggewerf, proberen we voor de echte zeehelden in ons gezelschap (max. 12 personen) zelfs een korte vaartocht op de Kamper Kogge – een reconstructie van een 14e-eeuws koggeschip – te maken.

Zeker wanneer je belangstelling hebt voor dit koggevaren is vooraanmelding (mét de vermelding of je wel of niet wilt meevaren) aan te raden. Bedenk echter wel: varen op een kogge is geen rondvaarttochtje. Het is mouwen opstropen, touwen pakken en met elkaar zeilen in bedwang houden.


Datum: zaterdag 2 november
Tijd: ’s middags
Plaats: Kampen
Vooraanmelden: graag aangeven of je wel/niet wil meevaren via info@firapeel.nl of Postbus 403, 3500 AK  Utrecht o.v.v. Kampen (i.v.m. het maximum van 12 matrozen geldt heel nadrukkelijk: wie het eerst komt, wie het eerst maalt)
Kosten: worden nader bekend gemaakt. Maar let op: degene die met de Kogge wil meevaren, betaalt € 7,50 extra voor deze unieke ervaring