De IJsselkogge en de Gouden Eeuw van Kampen

Organisatie: Ank van Alten, Marcel Korpel, Theo van Mierlo

In 2016 werd onder grote publieke- en mediabelangstelling voor de oever van de stad Kampen de IJsselkogge uit de IJssel gelicht: een Koggeschip van 24 meter lang en 8 meter breed en gebouwd tussen 1415 en 1420.
Inmiddels is de conservering van de Kogge, die zo’n vijf tot zes jaar gaat duren, in Batavialand in Lelystad, begin dit jaar gestart. Bedoeling is dat het schip daarna in Kampen tentoongesteld wordt. Maar daar willen de Kampenaren niet op wachten. Dit najaar organiseert het Stedelijk Museum Kampen, in samenwerking met het Stadsarchief en de Koggewerf, daarom al een tentoonstelling rond de IJsselkogge en de gouden eeuwen van Kampen, een periode die valt van ca. 1350 tot 1500.

In het museum zijn tal van fraaie objecten te zien afkomstig uit de IJsselkogge, maar ook vele voorwerpen die ons iets vertellen over de welvaart in Kampen, waaronder ook fraaie handschriften, een St. Anna-te-Drieën uit de collectie van het Catharijneconvent en een grafplaat van een Kamper burgemeester die in 1369 op Skänor overleed, in bruikleen afgestaan door het Universiteitsmuseum in het Zweedse Lund. De vele gunstige handelsprivileges die Kampen wist te bemachtigen, maar ook de belangrijke rol die Kampen speelde in het Hanzeverbond, worden benadrukt door topstukken uit het Stadsarchief Kampen, soms met een lengte van bijna anderhalve meter en voorzien van fraaie zegels!

De Kamper Kogge met vol zeil.  Foto: Stichting Kamper Kogge, Kampen.

Op de Koggewerf is van alles op en rond een kogge beleven. Natuurlijk ligt er de Kamper Kogge en op wisselende tijden is er van alles te beleven, zelfs meevaren op de Kamper Kogge behoort tot de mogelijkheden voor een beperkt aantal Firapelers. Op de binnenplaats van het Stadsarchief Kampen is een levensgroot bordspel te vinden rondom handel en zeevaart.

Voor Firapeel is dit alles een uitstekende aanleiding om op zaterdag 2 november deze Hanzestad weer eens aan te doen. Behalve een inleidende lezing, museumbezoek en een kijkje op de Koggewerf, proberen we voor de echte zeehelden in ons gezelschap (max. 12 personen) zelfs een korte vaartocht op de Kamper Kogge – een reconstructie van een 14e-eeuws Koggeschip – te maken. Voor de niet-vaarders is er een rondleiding door de fraaie Kamper binnenstad.

Bij het ter perse gaan van deze ledenbrief was het maximumaantal van twaalf opvarenden al bereikt. Wel kun je nog op een wachtlijst geplaatst worden. Bedenk echter wel: varen op een Kogge is geen rondvaarttochtje. Het is mouwen opstropen, touwen pakken en met elkaar zeilen in bedwang houden.

En natuurlijk sluiten we de dag traditioneel af met een gezamenlijke borrel.

Datum: zaterdag 2 november 2019

Plaats: Kampen

Aanmelden: graag aangeven of je wel/niet wil meevaren via info@firapeel.nl of Postbus 403, 3500 AK  Utrecht o.v.v. Kampen

Kosten: (zonder / met varen, incl. afsluitend drankje):

- student-lid € 12 / € 18,50

- lid € 16,50 / € 23

- niet-lid € 20 / € 26,50

+ toegang museum (met Museumkaart € 1,50, normaal tarief € 7)