01jul2023

Bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Handel (N.-B.)

Organisatie: Hans Rijns, Lenie Witkam-van der Hoek

We gaan ver terug in de tijd, naar ca. 1220 toen door een Bakelse schaapsherder, iets ten zuiden van de huidige kerk in Handel, “op een doren stock” (meidoornstruik) een houten beeldje van Maria met het Kind op haar linkerarm werd gevonden. Dit was het begin van een bloeiende Mariadevotie in dit klein gehucht dat zou uitgroeien tot het oudste bedevaartsoord in Noord-Brabant. Hoe het verder ging met dit miraculeuze beeldje krijgen de deelnemers uitgebreid te lezen in de reader die hen na aanmelding via een e-mail wordt toegestuurd.

Toegangspoort van Kasteel Gemert.  Foto: Hans Rijns.

We starten onze tocht in Gemert. In restaurant De Keizer aan het Ridderplein staat vanaf 12:30 uur de koffie/thee klaar met gebak naar keuze. Ook kan men daar op eigen kosten een korte lunch gebruiken want om 13:30 uur komt een gids ons ophalen voor een rondleiding door het Kasteel van Gemert. Het prachtige kasteel stamt uit de middeleeuwen en werd gebouwd door de Duitse Orde, een van de ridderorden die tijdens de kruistochten zijn ontstaan. De bouw van het kasteel Gemert nam omstreeks 1400 een aanvang. Daarna volgden nog ettelijke uitbreidingen en verbouwingen tot in de twintigste eeuw. Momenteel ondergaat het kasteel de zoveelste verbouwing om het geschikt te maken als hotel.

Een ‘kèske’ met de vijfde smart van Maria: Jezus sterft aan het kruis.  Foto: Hans Rijns.

Na de rondleiding vangen we de bedevaart naar Onze Lieve Vrouwe Maria in Handel aan. We passeren tijdens de 4,1 km lange tocht negen ‘kèskes’, bakstenen zuiltjes met een nis waar in zeven daarvan beeldengroepjes bevatten die de zeven smarten van Maria verbeelden. De kèskes zijn al eeuwenoud en worden in 1696 al beschreven. Rond 1890 werden ze vervangen door de huidige neogotische exemplaren. Onderweg komen we ook nog de Ossenkapel tegen.

In Handel bezoeken we de Mariakapel waar het rond 1900 vergulde Mariabeeldje te bewonderen is. Achter de kapel bevindt zich het processiepark met 15 rozenkranskapelletjes (vijf Blijde, vijf Droevige en vijf Glorievolle Geheimen), de sacramentskapel, de Getshemane-groep en de 14 kruiswegstaties (beeldengroepen die de passie van Christus verbeelden). Een ware katholieke opfriscursus.

Datum: zaterdag 1 juli 2023

Tijd: 12:30 uur

Plaats: Gemert

Aanmelden: info@firapeel.nl of Hellendoornseberg 20, 3524 LG  Utrecht, o.v.v. Handel.

Kosten: student-lid € 10 / lid € 13 / niet-lid € 16